Mikael Jungner: Suomi ajaa kollektiivisesti käsijarru päälllä

Mikael Jugner

“Käsijarru pois”, haastoi Mikael Jugner ammattikorkeakoulupäivillä.

Suomi ei pysty uudistumaan, ellemme saa kollektiivista käsijarrua pois päältä, väittää Ammattikorkeakoulupäivillä digitalisaatiosta puhunut Mikael Jungner.

–”Emme voi kehittyä, ellemme uudistu rohkeasti. Uusi työelämä ei kaipaa kuuliaista alamaista vaan oma-aloitteisia, intohimoisia ja luovia työntekijöitä. Niiden ominaisuuksien kehittämiseen ammattikorkeakoulujenkin tulisi panostaa”, Jungner haastoi kuulijansa.

Jugnerin mukaan maailman menestyneimmät – useimmiten amerikkalaiset yritykset – ajoivat eurooppalaisten kilpailijoidensa ohi satsaamalla luoviin työntekijöihin jäykkien komentohierarkioiden sijaan.

–”Apple ajoi takavasemmalta ohi niin Ericssonista kuin Nokiastakin”, Jungner todisti.

Digitalisaatio mahdollistaa Jugnerin mukaan supertuottavuuden. Sen ansiosta ainutlaatuisia kykyjä omaavat yksilöt voivat olla 10 000 kertaa tavallista työntekijää tuottavampia.

Jotta Suomi nousee, kansanluonteen on muututtava

Jungner kertoi, että vaikka maailman  parhaiden korkeakoulujen opintomateriaaleja on lähes rajattomasti saatavissa netissä, niin yksikään ei ole vielä pystynyt luomaan maailmanlaajuisesti menestyvää opintopalvelua.

–”Kaikki miettivät kuumeisesti, mikä olisi se ainutlaatuinen vuorovaikutustapa, joka sen loisi”, Jugner väittää ja jatkaa ettei suomalaisilla korkeakouluilla ole hävittävää tai hävettävää kilpailussa.

Hän kannusti ammattikorkeakouluväkeä hakemaan onnistuneita käytänteitä ulkomailta ja soveltamaan niitä luovasti ja lokalisoiden. Suomalaisilla oppilaitoksilla on hänen mukaansa suuri mahdollisuus, sillä toisin kuin muissa maissa, suomalaisten oppilaitosten opettajilla on suuri itsemääräämisoikeus, joka mahdollistaa luovuuden. Mutta muutos ei ole mahdollista ennen kuin suomalaiset muuttuvat. Jungnerin mukaan Suomella on mahdollisuus loistavaan tulevaisuuteen, edellyttäen, että pystymme muuttamaan kansan luonteen.

– ”Siinä on ammattikorkeakouluille tehtävä. Kansanluoteen muuttaminen”, Jungner päätti.